您的位置:职业培训教育网  > 职称英语 > 复习指导 > 复习资料 > 正文

2009年职称英语理工类AB级模拟试题—阅读理解2

2009-02-11 09:49  来源:     我要纠错 打印 收藏   

  第2篇

Kobe Bryant

  After 10 seasons wearing the No. 8 on his back, Kobe Bryant will become No 24 next season. The reason for the surprising decision by the Los Angeles Lakers super guard last week has become a hot topic for debate.

  Bryant wore No at when he was in early high school, but he changed to No 33 in his senior year. He switched to No 8 when he was selected by the Lakers in 1996, and has been not changed since.

  Bryant has refused to explain the decision until the end of the play-offs. So guessing Bryant's motive has become a popular game among NBA fans and newspaper columnists.

  There are all kinds of speculations. Many say that Bryant wants to leave the past behind and have a fresh start. He has often been criticized for playing to benefit himself and not the team as a whole. Others say that he may be trying to compare himself to Michael Jordan. Jordan was famous for his No 23 jersey. Some, such as NBC Sport columnist Michael Ventre, argue that it is “all about money”. Bryant will make more money by selling new jersey to his fans.

  Some speculations are more about fun. For example, there is an opinion that Kobe is actually just a dihard fan of the popular TV drama “24”.

  All this talk has turned the number changed into a major issue. It seems that there is a lot of fuss over something that should be pretty simple.

  Jersey numbers have their own special significance in American sports, especially basketball. Players choose their number when they join a team and they usually stick with that number for the rest of their career. When a great player retires, his team will honor him by retiring his number.

  To some extent, the jersey is the player, and the player is jersey. Thus, when you see the famous No 23 for the Chicago Bulls, you immediately think about Michael Jordan. A No 32 Miami Heats jersey recalls the image of Shaquille O' Neal, and the Houston rockets' No 11 belongs only to Yao Ming.

  Lots of stories are behind players' jersey number selections. Jordan said that he choose No 23 because it was roughly half of 45. Jordan's elder brother wore the No 45 in college. Yao Ming once revealed that the No 11 stands for two people in love – meaning him and his girlfriend Ye Li.

  1. Which team has Bryant played for?

  A. the Los Angels Lakers

  B. The Houston rockets.

  C. The Chicago Bulls

  D. The Miami Heats

  2. How long has Bryant Wore No 8?

  A. for two years and a half

  B. for ten years

  C. since he entered high school

  D. since he left high school.

  3. Which of the following is NOT a speculation about Bryant's motive to change his number?

  A. he wants to leave his past behind and have a fresh start

  B. he wants to compare himself to Jordan

  C. he wants to earn more money

  D. he wants to show that he is man of great importance

  4. Why did Jordan choose No 23?

  A. because that number would make him famous

  B. because that number will make you miss him

  C. because that number was related to the number his brother once wore

  D. because that number was easy to remember

  5. What does the number Yao Ming chose stand for?

  A. two long legs

  B. two long arms

  C. two tall people in love

  D. tow big countries

  标准答案: A,B,D,C,C

  解析:

  Kobe Bryant (科比. 布莱恩特)

  1.A. 问题问“Bryant一直是为哪个队打比赛?”, 被选项都是专有名词(特征词), 分别利用它们作为答案线索, 在文章中查找与它们分别对应的相关句,进行一一判断:

  (第1段)After 10 seasons wearing the No. 8 on his back, Kobe Bryant will become No 24 next season. The reason for (…的原因)the surprising (令人吃惊的)decision by (由…作出的决定)the Los Angeles Lakers super guard last week (上周)has become a hot topic for (…的话题)debate.

  第1段最后一句中出现了the Los Angels Lakers, 该句说“洛杉矶盐胡人队的这位超级后卫作出的这个决定, 让人吃惊, 而造成其决定的原因成为了人们讨论的一个热点话题。 ”从该句中可知, Bryant现在是在为洛杉矶盐胡人队打比赛。

  (第2段)Bryant wore No at when he was in early high school, but he changed to No 33 in his senior year. He switched to (转变成)No 8 when he was selected by (被…挑选)the Lakers in 1996, and has been not changed(改变) since(后来,自从, 既然 ).

  第2段的最后一句中再次出现the Los Angels Lakers, 该句说“1996年他被洛杉矶盐胡人队选为队员后, 他的球衣变成了8号, 从那以后他的球衣号就再也没有变过。”根据该句内容可知, Bryant从1996年以后一直是为洛杉矶盐胡人队打比赛。 因此A是答案。

  2.B. 问题问“Bryant穿8号球衣穿了多久?”利用题干中的特征词No 8作为答案线索, 在文章中查找答案相关句:

  (第1段)After 10 seasons wearing the No. 8 on his back, Kobe Bryant will become No 24 next season. The reason for the surprising decision by the Los Angeles Lakers super guard last week has become a hot topic for debate.职称英语培训

  (第2段)Bryant wore No at when he was in early high school, but he changed to No 33 in his senior year. He switched to No 8 when he was selected by the Lakers in 1996, and has been not changed since.

  第1段中的答案相关句说“Bryant穿8号球衣穿了10个赛季”, 第2段中的答案相关句说“1996年他被洛杉矶盐胡人队选为队员后, 他的球衣变成了8号, 从那以后他的球衣号就再也没有变过。”可见Bryant穿8号球衣穿了10个赛季(也就是10年), 因此B是答案。

  3.D. 问题问“下列哪项不是对Bryant改变他球衣号码动机的推测?”,被选项中分别出现了细节信息及特征词语(Jordan), 分别利用它们作为答案线索结构, 在文章中查找对应的答案相关句, 可以首先对选项B进行判断(包含特征词Jordan):

  After 10 seasons wearing the No. 8 on his back, Kobe Bryant will become No 24 next season. The reason for the surprising decision by the Los Angeles Lakers super guard last week has become a hot topic for debate.

  Bryant wore No at when he was in early high school, but he changed to No 33 in his senior year. He switched to No 8 when he was selected by the Lakers in 1996, and has been not changed since.

  Bryant has refused to explain the decision until the end of the play-offs. So guessing Bryant's motive has become a popular game among NBA fans and newspaper columnists.

  (第4段)There are all kinds of(各种各样的) speculations. Many say that Bryant wants to leave the past behind and have a fresh start(与选项A一致). He has often been criticized for playing to benefit himself and not the team as a whole. Others(其他人) say that he may be trying to compare himself to Michael Jordan. Jordan was famous for (因…而出名)his No 23 jersey(运动衫). (与选项B内容一致)Some, such as(例如) NBC Sport columnist (专栏作家)Michael Ventre, argue(主张认为) that it is “all about money”. Bryant will make more money by selling new jersey(球衣) to his fans(球迷) (与选项C一致).

  第4段中的倒数第3句(其他人说他可能正试图把自己与迈克尔, 乔丹进行比较)与选项B内容一致, 因此B不是答案。 而该段段首句说“有各种各样的推测” , 因此该段内容应该与人们的推测有关。 因此该段就应该是答案相关段。 选项A和C都在该段中有呼应得内容, 因此只有D没有被提到。

  4.C. 问题问“乔丹为什么选择23号球衣?”利用题干中的特征词Jordan和No 23作为答案线索,在文章中找到答案相关句:

  (第4段) There are all kinds of speculations. Many say that Bryant wants to leave the past behind and have a fresh start. He has often been criticized for playing to benefit himself and not the team as a whole. Others say that he may be trying to compare himself to Michael Jordan. Jordan was famous for (因为…而出名)his No 23 jersey(运动衫). Some, such as NBC Sport columnist Michael Ventre, argue that it is “all about money”. Bryant will make more money by selling new jersey to his fans. (该段中的答案相关句没有解释乔丹选择13号球衣的原因)

  Some speculations are more about fun. For example, there is an opinion that Kobe is actually just a dihard fan of the popular TV drama “24”.

  All this talk has turned the number changed into a major issue. It seems that there is a lot of fuss over something that should be pretty simple.

  Jersey numbers have their own special significance in American sports, especially basketball. Players choose their number when they join a team and they usually stick with that number for the rest of their career. When a great player retires, his team will honor him by retiring his number.

  To some extent, the jersey is the player, and the player is jersey. Thus, when you see the famous No 23 for the Chicago Bulls(芝加哥公牛队), you immediately think about(想起, 考虑) Michael Jordan. A No 32 Miami Heats jersey recalls the image of Shaquille O' Neal, and the Houston rockets' No 11 belongs only to Yao Ming.(该段的答案相关句只是说“当你看到芝加哥公牛队的著名23号时,你会立刻想起迈克尔. 乔丹”, 没有解释乔丹选择23号球衣的原因)

  (最后一段)Lots of stories are behind players' jersey number selections. Jordan said that he choose No 23 because it was roughly(大致, 粗略地) half(一半) of 45. Jordan's elder brother(大哥) wore the No 45 in college(学院). Yao Ming once revealed that the No 11 stands for two people in love – meaning him and his girlfriend Ye Li.

  该段中的答案相关句说“乔丹说他选择23号球衣是因为23大致是45的一半, 而他的大哥在大学里穿的是45号球衣”。显然该句内容与选项C(这个数字与他哥哥曾经穿的球衣号有关)内容一致。

  5.解析:问题问“姚明选择的数字所代表的意义是什么? ”利用问题句中的特征词Yao Ming 作为答案线索, 在文章中查找答案相关句:

  (倒数第2段)To some extent, the jersey is the player, and the player is jersey. Thus, when you see the famous No 23 for the Chicago Bulls, you immediately think about Michael Jordan. A No 32 Miami Heats (迈阿密. 热火) jersey recalls(使回忆起) the image(映像,肖像,图像) of Shaquille O' Neal(沙奎尔. 奥尼尔), and the Houston rockets(休士顿火箭队) ' No 11 belongs only to(属于) Yao Ming.

  (倒数第1段)Lots of stories are behind players' jersey number selections. Jordan said that he choose No 23 because it was roughly half of 45. Jordan's elder brother wore the No 45 in college. Yao Ming once (曾经)revealed (揭示(球衣数字的秘密))that the No 11 stands for (代表)two people in love(相爱的) – meaning(意思是指, 想要, 关系重大) him and his girlfriend Ye Li.

  文章最后一句是该题的真正答案相关句,该句说“姚明曾经揭示了11号球衣数字的秘密, 他说11代表两个相爱的人 – 他和他的女朋友叶莉。 ”

互联网

  特色通关班  480元/门
辅导期一年,考试结束后一周关闭
精品通关班  680元/门
辅导期一年,考试结束后一周关闭
实验通关班  1180元/门
辅导期一年,考试结束后一周关闭
特色无忧班  780元/门
当期考不过,第二年免费学
精品无忧班  1280元/门
当期考不过,第二年免费学
实验无忧班  2080元/门
当期考不过,第二年免费学
综合类  试听    试听    试听  
理工类  试听    试听    试听  
卫生类  试听    试听    试听  
职业培训教育网移动课堂
  • 综合类
  • 理工类
  • 卫生类
超值套餐

特色通关班 480元/门 特色无忧班 780元/门

精品通关班 680元/门 精品无忧班 1280元/门

实验通关班 1180元/门 实验无忧班 2080元/门

  

超值套餐

特色通关班 480元/门 特色无忧班 780元/门

精品通关班 680元/门 精品无忧班 1280元/门

实验通关班 1180元/门 实验无忧班 2080元/门

  

超值套餐

特色通关班 480元/门 特色无忧班 780元/门

精品通关班 680元/门 精品无忧班 1280元/门

实验通关班 1180元/门 实验无忧班 2080元/门

  

版权声明
  1、凡本网注明 “来源:职业培训教育网”的所有作品,版权均属职业培训教育网所有,未经本网授权不得转载、链接、转贴或以其他方式使用;已经本网授权的,应在授权范围内使用,且必须注明“来源:职业培训教育网”。违反上述声明者,本网将追究其法律责任。
  2、本网部分资料为网上搜集转载,均尽力标明作者和出处。对于本网刊载作品涉及版权等问题的,请作者与本网站联系,本网站核实确认后会尽快予以处理。
  本网转载之作品,并不意味着认同该作品的观点或真实性。如其他媒体、网站或个人转载使用,请与著作权人联系,并自负法律责任。
  3、本网站欢迎积极投稿
  4、联系方式:
邮箱:chinatat@chinatat.com
电话:010-82333888